Valorisatieproducten

Hieronder vindt u een overzicht van enkele valorisatieproducten die gerealiseerd werden in het Reward project.

 

Hoe beloningsgevoelig is dit kind?. 

Deze folder beschrijft hoe ouders, hulpverleners en andere geïnteresseerden kunnen inschatten in welke mate een kind beloningsgevoelig is.

U vindt de folder hier.

 

Extra uitgave Nice Nutrinews 

auteurs: Leentje Vervoort, Laura Vandeweghe, Annelies de Decker, Nathalie De Cock, Jolien Vangeel, Sandra Verbeken en Wendy Van Lippevelde.

Reward Stakeholder Nice bracht in december 2016 een extra bijdrage van hun magazine Nutrinews uit, volledig gewijd aan het Reward project. Het voedingsmagazine Nutrinews verschijnt 4 maal per jaar en richt zich voornamelijk tot artsen en andere gezondheidswerkers, voedingsdeskundigen en diëtisten, docenten voeding en de pers. 

De extra bijdrage vindt u hier.

 

Kookboek - Mijn kind eet gezond

auteurs: Lien Joossens / Leentje Vervoort / Caroline Braet / Ellen Moens / Lies Elslander

Vroeg begonnen is half gewonnen: een gezonde levensstijl (gezonde voeding en voldoende activiteit) op jonge leeftijd geeft meer kans op een gezond lichaam. Maar hoe zorg je als ouder voor deze gezonde levensstijl? Wat doe je als je kind geen groenten wil eten? Hoe kan je jouw kind motiveren om meer te bewegen? Is het goed om je kind met een koek te belonen? In ‘Mijn kind eet gezond’ krijgt u op deze en nog veel andere vragen een antwoord van een team van psychologen en voedingsdeskundigen. Dit team geeft daarnaast ook heel wat tips en informatie om tot een gedragsverandering en een gezonde levensstijl te komen. De talrijke recepten maken het mogelijk om de theorie op een gemakkelijke en leuke manier in praktijk om te zetten. De gerechten vragen weinig bereidingstijd zodat je zonder veel moeite een lekkere maaltijd, van ontbijt tot avondmaal, voor het hele gezin kan bereiden. In deze map kan eveneens een kortingsbon gevonden worden voor de aankoop van dit boek.

Het boek is te verkrijgen in de boekhandel of via de uitgever

 

Instructiefilm - Dat lust ik héél héél graag. Een film over proeven en eten in de kinderopvang.

Gezond eten begint met proeven. Maar de eerste keer iets nieuws proeven gaat niet altijd vanzelf. Hoe kun je dat bij kinderen stimuleren? Voor het REWARD project bracht VBJK enkele goede praktijken in beeld. De film toont hoe kinderen dankzij een zorgzame aandacht voor eten meer avontuurlijke proevers worden.
Drie projecten in beeld
In groepsopvang De Knuffelboom kweken en oogsten kinderen (0 tot 3 jaar) zelf hun kruiden en groenten. Er is een uitgebreide speelkeuken waarin ze kunnen fantasiekoken. De kinderen dekken mee de tafel en helpen in de keuken. Tijdens het eten schuiven de kinderbegeleiders aan de vaste tafel van een klein groepje kinderen: ze eten samen. En er zijn experimenten. De kinderen maken aardbeiensoep en proberen buiten onder een wilgenhut de pitjes van een granaatappel uit.
In buitenschoolse opvang De Kereltjes eten de lagere schoolkinderen in kleine groepen. De sfeer is rustig, kinderen scheppen zelf op, oudere kinderen helpen de jongere kinderen. Moeilijke eters worden nooit gedwongen om iets op te eten, er is veel overleg met ouders. In de zoektocht naar de smaak en het tempo van elk kind vertelt een moeder hoe gelukkig ze is dat haar kind eerst mag dutten: hij eet niet wanneer hij te moe is, nu eet hij alles: een interculturele mix van de eetcultuur thuis en op school.
Bij de extra’s van de film komt “De Proefkampioen” aan bod, een educatief spel voor kinderen van 3 tot 8 jaar. Door kinderen op een speelse manier te laten voelen, ruiken, raden ... worden ze aangespoord om te proeven.
Al deze projecten laten kinderen beleven wat eten is. De film toont buiten: eten is de natuur respecteren, het land dat ons voedsel geeft. En de film toont binnen: eten is gezellig samen zijn rond de tafel, tijd maken voor elkaar en met je zintuigen nieuwe dingen ontdekken.
Voor wie?
De film laat ouders, medewerkers van de kinderopvang en het onderwijs, diëtisten, producenten en beleidsmedewerkers kennismaken met de verschillende acties die je kunt ondernemen om kinderen te laten genieten van gezond eten.
De film kan besteld worden via VBJK of via Sandra Verbeken